GEMERT – Bezoekers kunnen de oude schoolse sfeer proeven op zolder boven de horecaschuur, maar het Boerenbondsmuseum in Gemert krijgt er een écht schooltje bij.

Het is een replica van de voormalige Sint Aloysiusschool in Milheeze, waar Toon Kortooms nog een paar jaar voor de klas heeft gestaan. Om die reden vindt op diens honderdste sterfdag – 23 februari – de officiële bouwstart ook plaats. Het museum heeft de beschikking over de originele bouwtekening. Het schooltje was in 1894 gebouwd. Tot circa 1926 was het Openbare School Milheeze, toen werd de school katholiek en omgedoopt tot Sint Aloysius. In de jaren zeventig is hij gesloopt.

Bouwvrijwilligers
Het Boerenbondsmuseum heeft een vaste ploeg van circa vijftien bouwvrijwilligers die ook dit project op zich nemen. Er wordt zoveel mogelijk met antieke bouwmaterialen gewerkt. De originele school was tweeklassig. Die in het museum krijgt één volledig ingericht lokaal. In het andere lokaal komt het klederdrachtmuseumpje van Fien van Berlo uit Handel. De school zal over een dik jaar klaar zijn. Dan wordt iedere zondagmiddag les gegeven; in de sfeer van toen en de stijl van toen.

Bron: ed.nl