Constructieberekening voorbeeld

Constructieberekening voorbeeld?

Ja, laat het zien

Constructieberekening: het principe

Met een constructieberekening reken je uit of een bepaalde constructie in de praktijk toepasbaar is. Meestal gaat het dan om beton, staal, hout, of een combinatie. Van al deze materialen is bekend welke krachten ze onder verschillende omstandigheden kunnen verdragen. Voor jezelf is dat natuurlijk prettig om te weten: zo weet je of je bouwwerk niet in zal storten. Maar vaak is een constructieberekening een harde eis bij het indienen van een vergunning. Elk project is weer anders, maar over het algemeen heb je 3 zaken nodig bij een constructieberekening: de uitgangspunten, de tekening, en de berekening.

Constructieberekening aanvragen

3 onderdelen bij een constructieberekening:

  • tekening
  • uitgangspunten
  • berekening

Voorbeeld van een constructieberekening:

Zelf doen of laten doen?

Een constructieberekening kun je eigenlijk alleen maken met een bouwkundige achtergrond.

Bij het maken van een bouwtekening kun je een eind komen met de software die tegenwoordig (vaak gratis) beschikbaar is. Maar bij een constructieberekening ligt dit anders. Hierbij moet je op de hoogte zijn van de eisen en mogelijkheden bij het gebruik van diverse materialen. Hierboven kun je een voorbeeld zien van een uitgewerkte constructieberekening. Dit ging om een eenvoudige dakopbouw, en zelfs daarbij is de berekening al behoorlijk uitgebreid. Bovendien heb je te maken met de eisen voor een omgevingsvergunning. Wij helpen je hier graag mee!

Bekijk ons stappenplan:

Constructieberekening laten maken

Stappenplan voor het aanvragen van een constructieberekening:

Ja, dit spreekt mij aan en ik wil aan de slag!

Start mijn project!

Wanneer heb ik een constructieberekening nodig?

Als je een omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig hebt voor je verbouw- of nieuwbouwproject, dan heb je ook een constructieberekening nodig om aan de gemeente te overleggen. Ook wanneer je vergunningvrij verbouwt en hierbij constructieve ingrepen doet, moet er een berekening gemaakt worden. Denk hierbij aan het uitbreken van een dragende muur of het veranderen van de muur- of dakconstructie.

Wie kan mijn constructieberekening maken?

Onze constructeurs werken dagelijks aan constructieberekeningen voor uiteenlopende projecten, van grote nieuwbouw woontorens tot kleine verbouwingen door particulieren. Zij helpen je graag met jouw berekeningen.

Michel Ramakers
Michel RamakersConstructeur/ bouwkundig specialist
Michel en de andere Bouwkenners gaan graag met jouw constructieberekening aan de slag.
Recente reacties:
datum:
reactie:
Toch maar laten doen, zelf was ik hier niet uit gekomen.
41star1star1star1stargray