Microsoft krijgt bouwvergunning voor derde datacenter in Middenmeer

Microsoft heeft in november vorig jaar zijn eerste datacenter in Middenmeer in gebruik genomen. Het tweede Microsoft datacenter in Middenmeer wordt momenteel gebouwd en voor de derde vestiging heeft het bedrijf recent een vergunning gekregen. De Amerikaanse techgigant investeert miljarden euro’s in de Noord-Hollandse plaats.

Microsoft opende in november één van de grootste datacenters van Europa met een capaciteit van 17,5 megawatt. Dit datacenter is bedoeld om de clouddiensten van het bedrijf, zoals Microsoft Azure, aan te bieden in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Inmiddels wordt er druk gebouwd aan het tweede datacenter van het bedrijf in Middenmeer, dat waarschijnlijk zal dienen als een offsite backup-locatie. De clouddiensten van Microsoft groeien de afgelopen jaren als kool en steeds meer omzet en winst komt uit deze divisie. Het is dan ook logisch dat het bedrijf fors blijft investeren in nieuwe datacenters om voldoende capaciteit beschikbaar te hebben voor de toekomst.
Uit de bouwvergunning die Microsoft nu heeft gekregen voor de bouw van het derde datacenter blijkt dat deze twee keer zo groot moet worden als het eerste datacenter in Middenmeer. Microsoft zou verder beloofd hebben om meer Nederlandse partijen in te zetten voor het bouwen van het datacenter. Bij de bouw van de eerste twee datacenters werden er vooral experts elders uit Europa gebruikt. Microsoft enkele jaren geleden 40 hectare grond om daar de datacenters op te bouwen, of het derde datacenter ook op dit perceel wordt gebouwd of er nieuwe grond is aangekocht is niet duidelijk.
Microsoft heeft gekozen voor Middenmeer omdat daar een goede verbinding is te realiseren met de AMS-IX en het restenergie uit de lokale tuinbouw kan gebruiken om zijn datacenters energiezuiniger te maken.

Bron: techzine.nl